Gezond leven met de voedingsdriehoek

voedingsdriehoek

Veel mensen willen gezond gaan leven. Echter weten de meesten niet hoe dit precies moet, doordat de handvatten ontbreken. Ook zijn er zoveel tegenstrijdige berichten te vinden, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Hiervoor kun je de voedingsdriehoek raadplegen. Hierdoor heb je richtlijnen die jou op langere termijn helpen om jouw gezonde levensstijl te creëren. Maar hoe werkt het en wat houdt het nou eigenlijk in?

 

Krijg inzicht in gezonde producten met de voedingsdriehoek

 

De voedingsdriehoek is model welke jou inzicht geeft in welke producten er juist wel en welke juist niet gegeten moeten worden om een gezonde levensstijl te realiseren. Gezonde voeding is namelijk meer dan alleen groente. Er moet een goede balans plaatsvinden en het moet daarnaast vol te houden zijn in de toekomst. Want hier ligt juist het hele probleem. Mensen beginnen aan een streng dieet om overtollige kilo’s kwijt te raken, terwijl het eigenlijk niet vol te houden is. Het resultaat is terugvallen in het oude patroon en in veel gevallen zelfs zwaarder wegen dan het startgewicht.

Opgedeeld in meerdere categorieën

De voedingsdriehoek ziet eruit als een omgekeerde driehoek en is opgedeeld in meerdere categorieën. In de punt, aan de onderkant van de lijst, staan de producten die je het beste zo min mogelijk moet eten en bovenaan de producten die het meeste genuttigd moeten worden. Onderaan staan boter en vlees. Als je verder naar boven gaat, kom je de voeding tegen die deels bijdragen aan een gezondere levensstijl, maar ook met mate gegeten moeten worden. Denk hierbij aan vis, kaas, eieren, zuivelproducten en kip. Deze producten worden als gezond beschouwd, maar bevatten ook stoffen waar ons lichaam meer problemen mee hebben tijdens het volgen van een dieet.

Veel producten helpen jou aan jouw streefgewicht

Ons lichaam is het meeste gebaat bij groente, peulvruchten, fruit, noten en zaden en brood, volkoren producten en aardappelen. Ook oliën en vetten zijn goed voor een gezonde levensstijl. Hier valt dus geen boter onder, maar juist de zonnebloemolie en andere vetten die we kunnen gebruiken om ons eten te bakken. Door van al deze producten meer te eten dan de andere producten in de voedingsdriehoek kunnen we ervoor zorgen dat we een gezonder leven gaan krijgen en daarbij ook een streefgewicht behalen. Een gezonde levensstijl aanleren is vele malen simpeler dan het volgen van een streng dieet.

De richtlijnen volgen voor het beste resultaat

Maar wat moeten we volgens de voedingsdriehoek dan vermijden? Het klinkt voor de hand liggend, maar het is voornamelijk fastfood, alcohol, vet vlees zoals spek en snoepgoed en koekjes. Het is helemaal niet erg om dit eens in de zoveel tijd tot je te nemen, maar zorg er dan voor dat je dit blijft compenseren door middel van de gezonde producten in de driehoek. Wanneer je deze richtlijnen volgt, zijn er geen strenge diëten meer nodig om jouw streefgewicht te behalen. Daarbij komt ook dat je gewoon kunt blijven genieten zonder een hongergevoel.
Gezond leven met de voedingsdriehoek