Vitaminesupplementen en de moderne mens

voedingssupplementen

Tegenwoordig speelt het leven zich voor steeds meer mensen veelal stilzittend achter de computer af. Veel mensen hebben een drukke kantoorbaan en spenderen het grootste deel van hun tijd achter een scherm. Om deze reden is het voor veel mensen ook steeds lastiger om iedere dag voldoende groente en fruit te eten en voldoende zonlicht te krijgen, vooral in de donkere maanden van het jaar. Met deze veel voorkomende leefstijl is het gebruik van voedingssupplementen ook steeds populairder geworden. Wanneer er een vitaminetekort ontstaat, kan dit allerlei klachten geven zoals vermoeidheid, futloosheid of concentratieverlies

Populaire supplementen

Om deze aan vitaminetekort gerelateerde klachten tegen te gaan zijn in Nederland de multivatiminen en mineralen populairder geworden, maar vitamine C doet het ook goed. De laatste jaren wordt vitamine D, ook wel een ‘pilletje zonneschijn’ genoemd ook steeds populairder. Experts denken dat de oorzaken en klachten van een vitamine D tekort ontstaan door de leefstijl van de moderne mens. Gezien veel mensen het gevoel hebben dat ze te weinig zonlicht krijgen door bijvoorbeeld hun drukke kantoorbaan, wordt dit supplement steeds meer verkocht. Fabrikanten merken de toename in populariteit ook. Vooral op internet worden er steeds meer supplementen gekocht en aangeboden.

Gezonde supplementen

Aan het nemen van voedingssupplementen zijn doorgaans geen of weinig risico’s verbonden. Het is wel aan te bevelen om zo veel mogelijk natuurlijke supplementen te nemen met een juiste dosering. Op Byfit.nl vind je bijvoorbeeld een breed assortiment van geheel natuurlijke voedingssupplementen en mineralen. Er zijn ook veel supplementen op de markt die chemische toevoegingen hebben, waar standaard extra suiker aan toegevoegd is of waarvan de dosering extra hoog is. Bij dit soort supplementen is het mogelijk dat er wel risico’s gebonden zijn aan het veelvuldig slikken ervan.

voedingssupplementen en vitamines

Aanbevolen supplementen

Enkele doelgroepen worden standaard extra vitamine supplementen aanbevolen. Zo wordt jonge kinderen vaak extra vitamine K en vitamine D aanbevolen. Zwangere vrouwen doen er goed aan vitamine D en extra foliumzuur te slikken aan het begin van de zwangerschap. Ouderen en mensen met een donkere huid wordt ook aangeraden extra vitamine D te slikken. Ten slotte worden veganisten aangeraden vitamine B12 supplementen tot zich te nemen. Wanneer je echt veel tijd op kantoor doorbrengt en je ziet in deze donkere periode van het jaar weinig zonlicht en je bent daarbij ook nog vaak moe, dan kun je een vitamine D supplement proberen. Daarnaast is het altijd een goed idee om daarnaast een gevarieerd en gebalanceerd dieet te volgen en regelmatig naar buiten te gaan.

Dr. Henk Viëtor: Voorkom hart- en vaatziekten met deze voedingssupplementen